התחומים הנבדקים
MyBio מגדירה מעל 40 מאפיינים, ביניהם:
בריאות הלב וכלי הדם
על ידי תזונה מתאימה ניתן למנוע בעיות בריאותיות רבות. הטריגליצרידים הם צורת השומן השכיחה ביותר בגופנו. רמת גבוהה של טריגליצרידים בדם מעידה על סיכון לפתח מחלות לב וכלי דם, ולכן חשוב לשמור שהערך שלהם יהיה נמוך. חומצות שומן של אומגה 3 יכולות לעזור בכך, לכן אבחון MyBio יתן לך מבט על המטבוליזם של אומגה 3, אומגה 3 וטריגליצרידים, רגישות לאינסולין, אדיפונקטין, נזק חימצוני וסוכר בדם. היכרות עם הנטייה הגנטית שלך בכל אחד מהפרמטרים הללו יכולים לשפר את תפקודי הלב וכלי הדם שלך.בריאות הלב וכלי הדם
עליה וירידה במשקל
השינויים החוזרים במשקל יכולים להיות מעגל אינסופי. מבחינת סטטיסטית, כ-80% מהאנשים שיורדים במשקל מעלים אותו חזרה אחרי שנה. קיימות שתי סיבות לכך: 1. רובנו בוחרים דיאטות לטווח קצר שקשה להתמיד בהן לאורך זמן 2. רובנו מאבדים מוטיבציה להמשיך בדיאטה אחרי שהגענו למשקל הרצוי. אבל, גם הרקע הגנטי שלנו משפיע על הנטייה לעלות חזרה למשקל.עליה וירידה במשקל
השפעת הגנים על בריאותך
רמות לא מבוקרות של כולסטרול מסוג LDL, טריגליצרידים וסוכר בדם עלולות לגרום למחלות וסיבוכי לב שונים, לחץ דם גבוה, השמנת יתר וסכרת. הרמות של מרכיבים אלו, כמו גם של HDL, הכולסטרול הטוב, נקבעות במידה רבה על ידי הגנים האחראים על המטבוליזם שלהם בגופנו. כולסטרול, למשל, הוא מרכיב שבאופן נורמלי מיוצר בגופנו, ובנוסף לכך הוא נמצא במרכיבי מזון שונים. לתזונה מותאמת אישית משקל מכריע במקרה של נטיות תורשתיות שאינן מיטביות, משום שביכולתה למנוע את הנזק הנגרם ממרכיבים אלו.השפעת הגנים על בריאותך
סוג התזונה המומלצת עליך
הרבה יותר קל לדעת מה לא בריא באופן כללי עבור כולנו מאשר לענות על השאלה על השאלה איזה סוג תזונה הכי מתאים לאדם מסוים. הסיבה לכך היא המבנה הגנטי שקובע באיזו מידה תכנית תזונה ספציפית מתאימה לגוף. זו בדיוק הסיבה שדיאטה אחת יכולה להצליח מאוד במקרה של אדם אחד אבל לא תצליח, או אפילו תשפיע לשלילה, במקרה של אדם אחר. התזונה המומלצת כאן היא לא מקרית, אלא היא מבוססת על המבנה הגנטי שלכם. תזונה המבוססת על אבחון ה-DNA האישי לקחת בחשבון את המאפיינים הפרטניים שלכם ומאפשרת לכם לאכול את מה שגופכם באמת צריך.סוג התזונה המומלצת עליך
אומגה 3
חומצות שומן אומגה 3 הן חומצות בלתי רוויות החיוניות לתפקוד התקין של גופנו. גופנו לא מייצר אומגה 3 וחשוב לצרוך כמות מספיקה של אומגה 3 כחלק מהתזונה שלנו. כבר הוכח שצריכה יומית מספקת של אומגה 3 עוזרת להוריד את לחץ הדם ואת רמת הטריגליצרידים ובו זמנית היא גם תורמת לתפקוד תקין של מערכת הלב, כלי הדם והמוח.אומגה 3
רגישות לאינסולין
הורמון האינסולין אחראי על הורדת רמת הסוכר בדם לאחר האכילה. בעלי רגישות נמוכה לאינסולין צריכים יותר אינסולין כדי להוריד את רמת הסוכר בדם משום שהמערכת שלהם פחות פעילה. הגוף שלהם מפצה על כך על ידי ייצור מוגבר של אינסולין כדי לשמור על איזון הסוכר בדם. אבל, ייצור מוגבר של אינסולין אינו רצוי והוא נקשר למגוון של סיבוכים בריאותיים, כמו נזק לכלי דם, סוכרת סוג 2, לחץ דם גבוה ומחלות לב. לפיכך, הרגישות לאינסולין ורמת האינסולין בדם מהוות סמנים חשובים מאוד לבריאות שלנו.רגישות לאינסולין
הצורך בויטמינים ומינרלים
ויטמינים ומינרלים (מיקרונוטריינטים) חיוניים לפעילות התקינה של גופנו, משפרים את איכות החיים שלנו, מונעים מחלות ושומרים על בריאותנו. גורמים תורשתיים קובעים את רמת ההטמעה של הויטמינים והמינרלים השונים בגופנו. במקרים בהם יש נטייה תורשתית לרמות נמוכות של ספיגה ועיבוד מיקרונוטריינטים, אין ביכולתה של תזונה רגילה לספק את התצרוכת היומית הנדרשת. בדיקת MyBio תחשוף בפניך את המיפוי הגנטי שלך בהתייחס לקבוצות הויטמינים D ו- B כמו גם של מינרלים שונים כגון ברזל ואשלגן. בנוסף, האבחון יגדיר גם את רמת הרגישות שלך לנתרן (מלח) ומהי צפיפות העצם שלך עפ"י הגנים שלך.הצורך בויטמינים ומינרלים
פירוק אלכוהול בגופך
לחלק מאיתנו קיימת נטייה תורשתית להתמכר לאלכוהול. מאחר וידוע כי שתיית אלכוהול מופרזת, עישון, תזונה לא בריאה והעדר פעילות גופנית עלולים להוביל לבעיות רפואיות, הרי שבמקרה של נטית התמכרות לאלכוהול מומלץ להימנע באופן נחרץ מהרגלים אלו. בדיקת MyBio מפרטת את התגובה שלך למשתנים אלו ולמטבוליזם של אלכוהול על סמך המפה הגנטית והמלצות ניתנות בהתאם.פירוק אלכוהול בגופך
אי סבילות ללקטוז
לאחר צריכתו גופך מעבד ומפרק לקטוז (סוכר החלב) בעזרת אנזימים, על מנת להפיק ממנו רכיבים תזונתיים או למנוע ממנו מלהפוך למזיק. במקרה של אי סבילות ללקטוז קיים מחסור באנזים לקטז (Lactase), שהנו האנזים האחראי על פירוק הלקטוז. עקב כך, הגוף לא מצליח לפרק את סוכר החלב ומופיעות תופעות כמו שלשולים, נפיחויות והקאות בעת צריכת מוצרי חלב.אי סבילות ללקטוז
אי סבילות לגלוטן
גלוטן הוא השם הכולל של החלבון שנוכחותו ידועה בעיקר בקמח חיטה, שיפון, שעורה, קמוט, כוסמין וקמחים אחרים. הגלוטן מתפקד כדבק שעוזר למזונות לשמור על צורתם, לכן מרבים להוסיף אותו למזונות מעובדים וארוזים. סביר מאוד להניח שממתקים, רטבים, חטיפים ונקניקיות, למשל, מכילים גלוטן. בדרך כלל הוא אינו מזיק, אלא אם כן יש לך רגישות לגלוטן. המשמעות היא שגופך מגיב בצורה שלילית לגלוטן. קיימות כמה תגובות הקשורות לגלוטן, שהנפוצות הן דגנת (צליאק), אלרגיה לחיטה ורגישות לגלוטן שאינה צליאק. במקרים אלה מומלץ לאכול מזון ללא גלוטן, משום שפירוק הגלוטן בזמן העיכול יוצר תגובה חיסונית בגופנו. הגנים שאבחנו הם DQA1 ו-DQB1, המסמלים הם הגנים HLA-DQ2 ו-HLA DQ8. לרוב המטופלים שאינם בעלי סיבולת לגלוטן קיים וריאנט מסוים הנוכח בשני הגנים, אולם עצם נוכחותם של הווריאנטים איננה מצביעה על רגישות לגלוטן.אי סבילות לגלוטן
מבנה השריר
איבחון גנטי של הרכב סיבי השריר בודק את החלוקה ומידת הדומיננטיות של סיבים עם מאפיינים שונים, זאת, ללא צורך בבדיקה הפולשנית הנהוגה כיום (ביופסיה). דומיננטיות של סבי שריר, "לבנים" או "אדומים", מקנה לנבדק פוטנציאל להצליח בענפי ספורט הדורשים ביטוי של כוח, מהירות וכוח מתפרץ (הרמת משקולות, קפיצות, ספרינטים) או, לחלופין, יתרון בענפי הסבולת (ריצות ארוכות, טריאתלון ועוד…) לפי המבנה הגנטי שלו.מבנה השריר
גן שורף שומן
נשים רבים עושים פעילות גופנית בעיקר מטעמי אסתטיקה. כשאחת המטרות השכיחות ביותר הנה ירידה במשקל (הורדת אחוזי שומן). פעילות אירובית הנה כלי פופולארי לצורך ירידה במשקל אך מתברר שהכלי הזה לא עובד באופן זהה אצל כולם. יעילות הפעילות האירובית ל-"שריפת השומן" תלויה, בין היתר, בהרכב הגנטי שלנו. נשים בעלות גן מסוים יכולות לשרוף כמות כפולה של שומן באימון אירובי זהה לעומת נשים שאינן נושאות את אותו הגן. אותן נשים תצטרכנה לחפש אסטרטגיות חלופיות לטיפול ברקמת השומן, כגון הצמדות לתוכנית תזונה קפדנית ביותר.גן שורף שומן
קיבולת לב
תפקוד הלב במאמץ יחד עם גורמים נוספים, כגון: הרכב סיבי השריר, קיבולת של מערכת הנשימה ויכולת השרירים לנצל את החמצן בתהליך הפקת האנרגיה קובעים את הפוטנציאל האירובי המרבי שלנו. "תפוקת הלב" המורכבת מנפח הפעימה (התלויה בנפח הפנימי של הלב ובאיכות ההתכווצויות שלו) ומקצב הפעימות מהווה אחד הגורמים המרכזיים בניבוי היכולת האירובית שלנו. במחקרים רבים נמצא קשר בין גנים אחדים לקיבולת הלבבית. בין שאר המרכיבים של היכולת האירובית. איבחון MyBio בודק גם את הגנים הקשורים לתפקוד ולקיבולת הלב.קיבולת לב
תחושת שובע
שובע מוגדר כתחושה של בטן מלאה לאחר ארוחה, ורעב כתחושה פיזיולוגית של צורך במזון. מדענים גילו קשר בין תחושת שובע לגן FTO. גן זה ידוע בהשפעתו על משקל הגוף (אולי באמצעות שימת לב לתחושה של שובע). המחקר המדעי הוכיח כי נשאי עותק לא תקין אחד של הגן FTO מתקשים פי 2 להגיע לתחושת שובע, ואילו לנשאי שני עותקים לא תקינים של הגן FTO יהיה קשה פי 4 להגיע לתחושת שובע בהשוואה לאנשים עם שני עותקים תקינים. אנשים המתקשים לחוש שובע בדרך כלל אוכלים יותר מאשר אנשים בעלי תחושות שובע נורמליות, והאכילה לעיתים איננה מפיקה את התחושה הרצויה.תחושת שובע
גן נפח שריר
חדרי הכושר מלאים באנשים המעוניינים לשפר את המראה האסתטי שלהם על ידי "בניית שרירים". העלאת מסת השריר מהווה את אחת המטרות הנפוצות בשיקום מפגיעות רבות. ספריות שלמות נכתבו אודות שיטות אימון המעודדות את תהליך ההיפרטרופיה (HYPERTROPHY). יחד עם זאת, למרות המאמצים הדומים, חלק מהמתאמנים משיגים את התוצאה המיוחלת יחסית בקלות, בעוד אחרים "תקועים במקום". התשובה לשאלה מדוע אנשים מגיבים באופן שונה לצורות גירוי זהות, טמונה בשונות הגנטית בין המתאמנים. הבדיקה הגנטית בודקת האם יש לך את הגנים המזוהים עם נטייה טובה יותר לבניית מסת השריר כתוצאה מאימוני התנגדות.גן נפח שריר
סיכון לפציעות
תפקידם של הרקמות הרכות הינו לחבר ולתמוך בין איברי הגוף השונים. דוגמאות לרקמות רכות הן: גידים, רצועות, שרירים ופאציות. מנגנון הפגיעה ברקמות הרכות במהלך פעילות ספורטיבית לא תמיד ברור, אך יכול להופיע במצבים של עומסים מכאניים גבוהים, טווח תנועה לקוי במפרק, אסימטריה ניכרת, כשלים מוטוריים וחולשת שרירים ועוד. כיום אנו יודעים שאנשים בעלי הרכב גנטי מסוים נוטים לפציעות בשיעור גבוה יותר מנושאי מטען גנטי אחר – וגם זאת ניתן לגלות באמצעות אבחון MyBio.
אנשים שמבחינה גנטית מאופיינים בפוטנציאל גבוה יותר לפציעות ברקמות הרכות צריכים לנקוט באמצעי זהירות שמטרתם לצמצם עד כמה שניתן את הגורמים הידועים הנוספים.